Jak bardzo kluczowe jest ciasto w pizzy?

Jak bardzo kluczowe jest ciasto w pizzy? post thumbnail image
Aktualnie na każdym rogu znajdziemy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i większym, dużo więcej jest włoskich restauracji, niż tych serwujących polską kuchnię. Ale czy wszędzie znajduje się pyszna pizza? Czy kupienie idealnej pizzy jest proste? Co takiego sprawia, że pizza jest pyszna?

Kluczowe jest ciasto na pizzę

Na pewno każdy wie, że istnieją dwa warianty ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla oryginalnych włoskich pizz. Spód gruby nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Jedno i drugie ma swój urok i swoich fanów. Jedyne ciasto do pizzy, które nie przypada do gustu nikomu, to takie, które ciągnie się jak żelek. Tego spodu nikt nie chce znaleźć w żadnej pizzeri.

Po drugie sos pomidorowy

Sos pomidorowy to też jest niesłychanie ważny element pizzy. Z pewnością mieliście okazję spotkać się z daniem, które miało go tak znikomą ilość, że nie chciało się tego konsumować, ponieważ było po prostu za suche. Najlepiej jakby sos został zrobiony własnoręcznie w pizzeri. Powinien być zgęstniały, tak aby nie spływał ze spodu. Powinniście wiedzieć, że oryginalne włoskie sosy mają bardzo dużo ziół takich jak bazylia i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie go być za mało, bowiem wtedy pizza będzie sucha, ale nie warto też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie sflaczało.

Wszystko o składnikach do pizzy

Jak wiele ludzi, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizzeria w Kościerzynie, często zobaczymy kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt najróżniejszych możliwości tej potrawy. Można dodać na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od standardowej pizzy capriciosy, aż po takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i nachosami. Przecież pizza musi nam pasować, a nie być typowo włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na niesztampowe i dobre jakościowo składniki. Dawniej pizza z rukolą była czyimś wymysłem, teraz kupisz ją nawet w niedużych miastach, takich jak Kościerzyna.
Jest jeszcze jeden składnik, który wzbudza ogromne kontrowersje, a jest to oczywiście sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym lub ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie zaproponują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. W końcu pizza pizzy nie równa, a Polak nigdy nie będzie Włochem, nawet jeśli wszystkie lokale będą sprzedawały spaghetti i pizze. 
Reasumując, nie ma pizzy idealnej. Dla jednego będzie to tradycyjna pizza włoska z cienkim spodem, sosem pomidorowym i rukolą, w dodatku skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego będzie to grube ciasto z boczkiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Istotne jest odszukanie pizzeri, która sprosta naszym oczekiwaniom, a taka na pewno jest w Kościerzynie.