Pierogi – co warto wiedzieć o tym daniu?

Pierogi – co warto wiedzieć o tym daniu? post thumbnail image

Pierogi w naszym kraju są powszechnie znanym daniem. Sporo z Was pewnie myśli, że to oryginalna polska potrawa i nie zjemy jej nigdzie indziej na świecie. W takim razie jesteście w błędzie dlatego, że to jedzenie znajdziemy w wielu innych państwach, jednak za każdym razem będzie w trochę innej formie. Czym odróżniają się nasze pierogi od gruzińskich chinkali albo hiszpańskiej empanady?

Tekst został napisany z pomocą firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce kosztujemy pierogi z nadzieniem słodkim i słonym. Często spotykane są pierogi z grzybami, mięsem oraz na słodko z twarogiem czy jagodami. Te słone lubimy jeść z podsmażoną cebulką lub też ze skwarkami, te na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem czy też zwyczajnie z cukrem. Polskie pierogi najczęściej gotujemy we wrzątku, jednak zdarzają się też takie smażone lub pieczone. Lepienie pierogów w domach jest często czynnością pochłaniającą dużo czasu dlatego w każdym miejscu, gdzie konieczne jest wyprodukowanie ich w dużych ilościach, przydadzą się gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

W Indiach spotkać możemy trójkątne pierogi, o nazwie samos. Będą one wysmażane na głębokim tłuszczu i kupimy je w Azji i kilku miejscach w Afryce, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.

Chiny uznawane są za państwo, z którego pochodzą pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i przeważnie podawana jest jako dodatek do zup. Tradycyjnie farsz sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek albo ostryg, oleju sezamowego a także sosu sojowego.

We włoskiej kuchni zobaczymy kilka niejednakowych pierogów. Począwszy od pierożków ravioli, których nadzienie jest z warzywami, serem oraz mięsem, przez tortellini, które w tradycyjnej formie będą z cielęciną lub wieprzowiną, aż po agnolotti, które zjemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.

Ostatnio bardzo popularna stała się kuchnia gruzińska, a razem z nią pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które w środku posiadają zupę. Najpierw należy wypić ją ze środka, a potem skonsumować resztę pieroga.

Pierogi znajdziemy również w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto takich pierogów jest inne zależnie od części Hiszpanii.

Blisko wschodniej granicy Polski zobaczymy także białoruską oraz litewską odmianę tej potrawy czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Podstawowymi składnikami na ciasto do pierogów jest mąka i woda. Są ludzie, którzy dodają do ciasta również jajko, inni twierdzą, że jest to powodem tego, że ciasto robi się twarde, więc omijają ten produkt. Ciasto na pierogi koniecznie musi być doskonale wyrobione, dzięki temu będzie elastyczne i nie będzie się rozpadało ani w trakcie lepienia, ani w czasie gotowania.

Wyrobione ciasto powinno się rozwałkować, następnie wycinać z niego owale, do których trzeba nałożyć farsz i złączyć ze sobą końcówki i zlepić. Ważne jest żeby dokładnie zlepić ciasto, aby przez przypadek pieróg nie rozpadł się podczas gotowania. Zarówno wałkowanie jak i klejenie możemy robić ręcznie, ale można także wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Mniejsze formierki spokojnie można wykorzystać w mieszkaniu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów raczej spotyka się w pierogarniach albo pozostałych miejscach robiących bardzo duże ilości pierogów.

Powiązane posty